Friday, November 20, 2009

Yang terbaik buatmu

Semalam, aku tak sedap duduk....gelisah sepanjang masa. Cuaca mendung je...tapi aku asyik berpeluh tapak tangan.

Dah kul 10 pagi ni...aku jadi makin gemuruh...debar...nervous...excited...anxious...sama je la tu...!

Sampai la aku nampak kelibat kereta Waja yang dipandu oleh seorang wanita yang separuh umur. Rasa macam nak terkam je kereta Waja tu. Aku tahu keputusan muktamad ada dalam kereta tu... Aku berdebar lagi...makin laju jantung ku berdegup...Pergh...!!! Suspen..! Suspen...!



10 minit berlalu.....



Aaahhh...tak peduli la...! Aku terus buka pagar yang 'menyekatku' sejak 2 jam yang lalu. Aku taknak berdiri menunggu dah...!

Kelihatan ramai lagi "penunggu" sepertiku menerpa ke arah pagar sekolah yang tidak berkunci.

Lepas 'kami' terkam masuk, tetiba jadi terpinga...

Ha! Nak buat pe ni? Ke mana? Hehehe....sengal... :-)



Tetiba, kedengaran satu suara yang mengumumkan agar semua murid & ibu bapa untuk berkumpul di dalam dewan sekolah.

Aku dihampiri oleh Puan Azlina, guru yang pertama aku lihat.

"Anak awak dapat 4...."

Uiks? Haaaaa.....????!!!


Nak senyum ke tak? Nak marah ke? Marah kenapa?


Syukur Alhamdulillah.....



*********************************************************************************


Dari jauh aku nampak Sayyidat menangis bila namanya dipanggil untuk pelajar yang mendapat 4A & 1B.

Uiks? Kenapa dia nangis?

Aku berjalan di bahagian tepi dewan dan perhatikan anakku yang sedang meratapi keputusan UPSR yang diperolehi sambil berkongsi tangisan dengan kawan-kawannya.

Aku biarkan Sayyidat reaksi begitu buat seketika. Tak lama kemudian, hatiku berasa sedih dan dengan perlahan, aku berjalan menuju ke arah Sayyidat sambil menghulurkan tangan. Aku tahu yang di saat itu, aku sangat diperlukan.

Sayyidat menoleh dan dengan mata yang bergenang, dia menyambut tanganku dan meraung sekuat hatinya dalam dakapanku.

Aku faham perasaannya ketika itu. Marah, frust dan gembira bercampur baur....

Aku tahan sebak di hati, aku cium pipi & dahi Sayyidat sambil ucapkan "Tahniah sayang....Mama bangga dengan anak mama....Kita terima qada' & qadar dari Allah...."

Sayyidat,

As u read this, I want you to know that you are one of the best thing I had in my life.

Apa pun keputusan yang Sayyidat buat, I will always be right here, behind you...to support and guide you....all the way.

Segalanya yang terbaik buatmu....permata hatiku....




Wednesday, November 11, 2009

Sayyidat Fawatim






It seems like baru semalam aku hantar Sayyidat ke sekolah.

At 3 years old, dia dah merengek nak ke sekolah. So aku hantar dia ke play school berdekatan.

Seminggu kemudian, dah tak nak ke sekolah lagi...alasannya;
"Sekolah tu tak de tulis-tulis pun? Asyik nyanyi je..."

How time flies...instantly....

Lagi 3 bulan, she'll change her school uniform...she'll be in secondary level...

A grown up girl and become a lady, now...

Dah pandai bagi komen....especially on my dates...haha!!!





Sunday, November 8, 2009

Aku rela & bersyukur....

Aku rela dan akur dengan kuasa Allah s.w.t. yang telah menjemput mama pulang ke rahmatullah.

Aku rela melepaskan mama kerana aku yakin, Allah s.w.t. lebih menyayangi mama.

Aku rela mama 'pergi' kerana tidak sanggup melihat mama menanggung kesakitan akibat kuman kanser yang telah merebak ke bahagian otak mama dan kedua buah pinggangnya yang sudah tidak berfungsi lagi.

Aku rela dengan seikhlas hati mengorbankan kerjayaku demi menjaga mama.

Aku rela dan akur dengan kuasaNya, aku berpeluang untuk menjadi orang yang pertama mengetahui sakit mama ketika Doktor mengesahkan mama menghidap kanser kelenjar.

Aku rela dimarahi ayah dan kakak kerana degil untuk 'online camera' dengan adik yang berada di Canada untuk menatap wajah mama pada hari terakhir mama bernafas.

Aku bersyukur menjadi orang pertama mendengar kata-kata dari Doktor yang mama hanya mampu bertahan kurang dari 24jam untuk hidup.

Aku bersyukur kerana menjadi orang pertama dan terakhir yang sempat melafazkan kalimah syahadah di telinga mama ketika mama melepaskan nafas terkahirnya.

Aku bersyukur kerana berpeluang memohon ampun dari mama dan melafazkan kemaafan pada mama agar dia dapat 'pergi' dengan tenang.

Aku bahagia kerana dapat melihat wajah terakhir mama yang tersenyum dengan manis setelah dikapankan.

Dan....

Aku rela menanggung rindu pada mama kerana...

Akulah anak yang paling manja dengan mama sehinggalah adikku dilahirkan.

Akulah anak yang mewarisi kebolehan dan minat yang sama dengan mama dalam bab memasak, menjahit dan berkraftangan.

Akulah anak yang paling degil sehingga mama tidak mampu menghalang hampir segala keputusanku.

Akulah anak yang sentiasa merajuk dengan mama bila mama menegur kesalahanku.

Akulah anak yang bertuah kerana berpeluang menjaga makan, minum dan membersihkan mama sepanjang mama sakit.

Puisi ini sempat kutulis ketika mama diagnosed Cancer Lymphoma....


Ingin aku melakar kisah cinta ini
Ingin aku berkongsi denganmu
Semua tangis, tawa, jerit dan perih

Kau curahkan kasih
Kongsi bahagia
Juga korban cita-cita
Demi masa depan dan cintamu pada kami

Namun, tiada siapa akan faham amarahmu
Tiada akan pernah endah nasihatmu
Jauh sekali untuk mengerti emosimu

Dan aku?
Masih tidak pandai tunjukkan cinta padamu
Hingga ke akhir tidak akan dapat membalas jasa
Tidak bererti pengorbananku

Ketika nafas terhenti kelak,
Hanya kaulah yang terbaik buatku dan aku adalah yang terbaik buatmu jua

Maafkanku jika aku tidak sempurna
Hanya kasihmu yang mampu membawaku ke syurga.



************************************************************************************

Selagi kita masih sempat memohon maaf pada kedua orang tua kita, lakukanlah...

Selagi kita masih bernyawa dan berpeluang, maafkanlah kedua orang tua kita dangan melafazkannya...

Selagi kita masih berdaya dan mampu, korbankanlah masa dan apa saja yang kita miliki buat kebahagiaan kedua orang tua kita...

Bersyukurlah padaNya atas kenikmatan yang diberi dan berterima kasihlah pada kedua orang tua kita atas kehidupan yang kita ada sekarang....







Alhamdulillah....aku masih lagi bernafas untuk menyambut hari lahirku pada tahun ini...amin



NOVEMBER ini......

November ini , telah setahun aku berjinak dengan "blog". Nak jadi "blogger" la kononnya..

November ini, dah setahun aku join forum Ehoza.com dan disini, aku punya beratus kenalan yang ku anggap seperti ahli keluarga.

November ini, aku telah sambut harijadiku dengan rakan-rakan sepejabat dan keluarga tersayang. Aku masih ingat lagi....Mama datang dalam keadaan sakit perut. Aku bahagia kerana padaku, aku punya segalanya...keluarga, kerjaya and a place to call home...

November ini, aku masih lagi ber-blogging...
November ini, aku masih lagi punya ahli keluarga di Ehoza.com




November ini, aku kehilangan ibu tersayang...


************************************************************************************

Monday, October 19, 2009

Precious gifts for Me....

Beraya di "kampung" sendiri...Kuala Lumpur... :-)


Queen of my heart....


Pictures taken during Hari Raya visit to Penang.
Aku sekeluarga menumpang beraya di kampung orang...huhu..
It's so sad when u don't have a "true kampung". Well, I am still proud being a city girl!
Bila orang tanya kampung aku kat mana? Aku akan jawab: "Nearby KLCC!"
Well, it's true...at least... :-P



Wednesday, October 14, 2009

Contest Weblog Popular 1Malaysia : Hadiah Tambahan

Masih ingat lagi dengan contest pencarian weblog popular? Aku pernah promote sorang blogger yang menganjurkan contest ni.

Untuk memudahkan kerja aku, sini aku tepek segala isi tentang contest tu. Lumayan juga ganjaran yang diberi..join...jangan tak join...mana taw kalau ada rezeki... Insyaallah...

Petikan dari Denaihati:

"Pasti semua sudah maklum contest Weblog Popular 1Malaysia telah dilanjutkan berdasarkan keputusan pengundian yang telah dijalankan selama 1 minggu. Alhamdulillah penyertaan pun semakin bertambah dan saingan juga bertambah hebat. Ramai teman-teman blogger telah mengunakan berbagai strategi seperti menganjurkan mini contest untuk mempromosi contest Weblog Popular 1Malaysia.

Terima kasih kepada peNAJA contest iaitu SaudaCare, Anisha Online Mall dan terbaru One Malaysia Blogshops. Terdapat sedikit perubahan Hadiah dan Syarat penyertaan. Jika terdapat link penyertaan contest dan blog yang dicalonkan yang tertinggal saya mohon maaf dan minta jasa baik untuk tinggalkan link penyertaan contest diruang komen entri ini."

HADIAH-HADIAH :

1. RM1,000.00 : 1 Weblog yang mendapat pencalonan terbanyak dari teman-teman blogger akan dinobatkan sebagai Weblog Popular 1Malaysia.
2. RM1,500.00 : Weblog yang paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
3. RM1,000.00 : Weblog kedua paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
4. RM500.00 : Weblog ketiga paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
5. 4 x RM250.00 : Hadiah khas - Ranking no 1- 4 di google.com.my dengan keywords "Weblog Popular 1Malaysia" pada jam 12.00 am 1/11/2009.
6. 4 x RM150.00 : Hadiah khas - Ranking no 5- 8 di google.com.my dengan keywords "Weblog Popular 1Malaysia" pada jam 12.00 am 1/11/2009.

Syarat-syarat & terma klik [sini]

Hanya satu pesanan buat pemenang...sedekahlah hadiah itu kepada orang yang memerlukan pada 9hb November 2009. Hadiah harijadi yang terbesar buatnya. Siapakah orang itu? Nantikan tarikh keramat itu....anda pasti terpegun!!! hehehe....

Tuesday, October 13, 2009

Peminat Fanatik- sambungan

Ada apa ye pada aku ni smp ada peminat fanatik? Tp ini kisah benar & akibat terlalu tak tahan, aku jadikan bahan posting aku dlm blog aku.

Sebenarnya, aku saja bagi gelaran "peminat fanatik" utk sedapkan hati aku je. hehe...

Ada la sorang ni.... yang aku kenal thru a marriage... entah kenapa setiap kali dia nampak aku, dia akan jadi tak keruan. Selalu jugak la aku terima sms yang berbaur cemburu darinya.
Kadang-kadang aku layan...tapi kadang2 aku naik hangen juga dgn sms bebudak dia.

Rasanya, aku tak kacau rumah tangga dia. Aku juga tak ada kena mengena dgn spouse dia. Tapi aku akur yang aku lebih bahagia dengan hidupku sekarang dan aku lebih berdikari kalau compare dgnnya. Tu yang buat dia cemburu kot? Atau mungkin aku yang nampak 27 tahun when dia nampak mcm org dah berumur 37 tahun? huwahuwahuwa....

Aku kesian gak dgn dia ni...xde life...x kerja, anak2 hantar nursery, spouse busy siang malam. Ada kala, dia intai2 spouse dia keje...just in case...hehehe...

Kenapa mesti nak rasa curiga pada spouse kalau betul2 sayang?
Kenapa mesti nak rasa tergugat kalau sayang pada diri sendiri?
Kenapa mesti nak cemburu pada kehidupan orang lain kalau yakin pada kurniaan & dugaan Allah s.w.t.?

Apa pun, aku tak mahu posting aku jadi satu cemuhan atau mengaibkan orang itu. Cukup je takat ini. Aku tahu orang itu cemburu pada kehidupan yang aku ada. Kebebasan yang aku miliki selama ini. Kemewahan kasih sayang dari anak2 dan keluarga yang melimpah ruah dan kawan2 yang mesra bagai keluarga.

Mungkin itu yang membuat dia rasa rendah diri dan untuk mengatasi perasaan itu, dia hamburkan kata2 cemburu padaku.

Sayangilah diri sendiri & bersyukurlah dengan kasih sayang yang kamu ada sekarang. Sepatutnya, kamu improvise kan lagi kehidupan kamu dgn bertaqwa utk preparation hari "esok" dan berjimatlah untuk bekalan hari "susah".

Hari ini kita susah, tapi lihatlah dibelakang kita...masih ada yang lebih susah dari kita.

Aku hanya manusia biasa dan punya cerita hitam di zaman silam. Tapi aku pandang ke depan...bukan ratap atau kesal pada kesilapan diri.

Buang masa je la...

Monday, October 12, 2009

Peminat Fanatik

Hampir 3 bulan aku tak update blog kesayangan aku ni. Sampaikan ada yang menegur "dah naik lalang blog kak zeta...bila nk update?"

Hehehe....maklumlah...sibuk dengan urusan harian sehingga tak sempat untuk mencuri masa mengomel kat blog.

Sibuk ke aku ni? ye...ye...sibuk berniaga, sibuk dengan urusan anak2 dan sibuk untuk nampak sibuk... :-)

I love my life...dari celik mata pepagi hari sampai la lewat malam. Walaupun dah tak bekerja, aku lebih tenang dan puas dapat "mengadap" urusan harianku dan melayan kerenah anak2.

Alhamdulillah, anak sulungku yang paling aku risau dengan komik-komiknya, akhirnya berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam percubaan UPSR baru2 ni. Aku yang paling berdebar menantikan keputusan UPSR sebenar November ini. Insyaallah....tiada apa yang setiap ibu mahukan dalam dunia ini selain dari kejayaan anak2.

Selama aku tak online dek sibuk dengan bisnes hari raya, aku sempat juga jenguk2 blog ni. Terharu gak bila ada pelawat2 yang sudi tinggal komen dan bertanya khabar. Terima kasih buat semua pelawat dan insyaallah aku akan aktif semula update blog ini.

Buat "peminat fanatik" aku yg sentiasa menghantar sms2 cemburu kat aku, aku nak ambil kesempatan disini since kamu selalu jenguk blog ni secara diam.... Jadilah follower aku...u follow me, I promote your blog....hehe...I know I am better than U...that's why U cemburu... ;-P

Sampai sini je dulu la ye? Nanti aku sambung lg dengan cerita panas dari "peminat fanatik" aku. Tak sangka ye....ada gak "peminat fanatik" aku yang cun melecun ni....huwahuwahuwa.... statement yang aku akui kebenaranNya.... Amin.

Friday, July 24, 2009

Hati tak bahagia



9 SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA






Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1.
Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3.
Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui manusia.

5.
Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi...
Tapi ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.


6.
Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..contohnya time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8.
Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn apa yg kita ada..

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita....dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Tidak mengapa untuk berharta, tetapi kawal hati agar tidak diletakkan pada harta itu sahaja. Kerana, bila mati, kita cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... "Apabila mati seseorang, akan terputus amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak yang soleh yang mendoakan untuknya"



Hanya cinta ibubapa yang abadi.



Sunday, July 19, 2009

Buat yang bergelar sahabat .....

Aku selalu pesan dan remind anak-anakku tentang erti sahabat...

"There is no such word as Best Friend... sebagai manusia, nobody is perfect. Kerana sebagai manusia, kita akan sentiasa melakukan kesalahan...yang ada hanyalah Good Friend atau Sahabat Sejati...."

"Macam mana nak tahu yang itu sahabat sejati kita? "

"A friend in need and a friend in deed, itu cara kita nilaikan persahabatan"

Garu kepala anak bongsuku... "Tak faham la mama..."

"Kalau kita nak punya sahabat sejati, kita kenalah jadi seorang sahabat sejati dulu...perlu hormat pendirian sahabat kita, sentiasa menjadi seorang pendengar dan kalau orang tu terima kita sebagai sahabatnya, dia tak perlu lari atau benci kita kerana menegur kesalahannya"

"Dan yang paling menyentuh sekali ialah bila kita benar2 terduduk atau susah, tak kira dari segi kewangan atau apa jua....ketika itulah kita 'dapat melihat' orang yang sanggup menjadi sahabat kita...dan kita juga harus terima mereka seadanya...kerana mereka sudahpun menerima kita..."

Sambungku..."Begitu juga dengan keutamaan, bila kita terpaksa memilih antara situasi yang ini dan sahabat yang itu, timbangkanlah yang terbaik...kasih sayang seorang sahabat atau keseronokan dunia dan ego kita...."

Mempunyai satu sahabat sejati lebih berharga dari seribu teman yang mementingkan diri sendiri.

Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah.

Persahabatan sering merasakan beberapa dugaan, tetapi persahabatan sejati mampu mengatasi dugaan itu bahkan tumbuh bersama...

Persahabatan diwarnai dengan berbagai pengalaman:

suka dan duka,

dihibur dan disakiti,

diperhatikan dan dikecewakan,

didengar dan diabaikan,

dibantu dan ditolak...

namun semua ini tidak pernah disengajakan utk dilakukan dengan tujuan kebencian.

Seorang sahabat tidak akan menyembunyikan kesalahan untuk menghindari perselisihan, justeru kerana kasihnya ia memberanikan diri menegur apa adanya.

Sahabat tidak pernah membungkus pukulan dengan ciuman, tetapi menyatakan apa yang amat menyakitkan dengan tujuan sahabatnya akan berubah.

Proses dari teman menjadi sahabat memerlukankan usaha pemeliharaan dari kesetiaan.

Tetapi bukan pada saat kita memerlukan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian, pertolongan dan pernyataaan kasih dari orang lain, tetapi lebih kepada memberikan dan mewujudkan apa yang dimahukan oleh kita.

Kerinduan adalah menjadi bahagian dari kehidupan sahabatnya, kerana tidak ada persahabatan yang diawali dengan sikap egoistik.

Semua orang pasti memerlukan sahabat sejati, namun tidak semua orang berhasil mendapatkannya.

Banyak pula orang yang telah menikmati indahnya persahabatan, namun ada juga yang begitu hancur kerana dikhianati sahabat.

Ingatkah kita kali terakhir berada dalam kesulitan?.

Siapa yang berada di samping kita ??

Siapa yang mengasihi saat kita merasa tidak dicintai ??

Siapa yang ingin bersama kita... saat kita tak mampu memberikan apa-apa ??

Teman sejati adalah seorang yang menggapai tangan kita dan menyentuh hati dengan ketulusan, dia selalu ada di saat kamu memerlukan seseorang.

Hargai dan peliharalah persahabatan, tidak perlu menipu diri sendiri untuk berpura-pura berbaik dengan sahabat demi kepentingan diri...

Dan aku banyak belajar tentang sahabat sepanjang aku susah dan senang. Barulah "mataku" nampak siapakah yang layak ku gelar "sahabat..." terutama dengan mereka yang sentiasa ketawa bersama...

Diakhir perbualan, anak bongsuku bertanya lagi..... " Siapa Good Friend Mama?"

Sambil memeluknya, "Three of you are my Good Friend but I will still scold with a mother's LOVE"

Tuesday, July 14, 2009

Aku sayang sangat.....

Aku memang sangat bertuah...punya "ahli keluarga" yang besar dan menghiburkan.

Tak pernah sedetik pun aku rasa macam mereka ini orang asing...

Aku sayang sangat...pada "keluarga Ehoza" ku....


Seperti biasa, posing yang tak makan saman....

Game paling mencabar minda...iyo ko?






Mengeratkan silaturrahim sesama saudara....










Lumur tepung buat yang tak dapat menjawab soalan...



Yang ni memang patut kena lumur sebab lupa tarikh lahir...ada ke patut??


Ehoza Internatinonal Boat Racing Competition Contest .... :-)





Ibu-ibu berkumpul sambil...



Permata hatiku.....

Responsible person for the event.... Kahar & Tsunamizu.
Thanks Kahar sebab berusaha menceriakan suasana & thanks for being "there" when I was really down...



Tsunamizu & anak-anak...



Fadil cuba cari ketulan emas....

Dia ni timbul time makan & tiba2 hilang sebelum kami balik....kes...kes...kes...


Ada je yang nak ngendeng anak dara aku....




Wei...mana gambar nasi lemak???


Sesi membahagi hamper yang dimenangi oleh setiap kumpulan.

Thursday, July 9, 2009

Koleksi Puisiku...

Mungkin ada yang tak perasan yang aku sememangnya ada menulis beberapa puisi dalam blog aku ini. Kalau browse post2 lama, bole jumpa, tapi tak ingat la pulak tarikhnya :-)

Takde la banyak mana, tapi yang aku publish kat blog ni hanya sebahagian je...

So, disebabkan aku ni memang berbakat (ayat pengakuan benar...hehe) dalam meluahkan perasaan dalam bentuk puisi dan lirik lagu, aku pun join Kapasitor untuk menambah ilmu dan mencuba "test" bakat aku among penulis2 yang professional...perghh! Penilaian yang aku terima, at average 3.5/5...antara beribu kiriman puisi dari penulis2 amatur hingga professional. Kira tahap amatur le aku ni, ye? hehe...(yang ni statement perasan...)

Tapi kali ni, aku nak pembaca blog ini menilaikan koleksi puisiku...

Aku bukan taknak buat poll, tapi penilaian akan dibuat melalui komen yang diberi. Lebih personalized dan mesra gitu... :-)

Cara Penilaian:

1- Pilih puisi yang korang paling suka & tolong beri e-mail address yang valid
2- Beri sebab kenapa suka puisi yang dipilih...Contoh: Suka penggunaan prosa kata yang klise
3- Beri rating (1-5 points)... Contoh: Beri 5 points
4- Sila beri komen...Maaf...takde contoh sebab komen harus diberi berdasarkan keikhlasan hati masing-masing... :-D


Ada hadiah tak?


Sudah tentu ada.

Aku akan menilai pula atas komen yang diberi & aku akan hubungi commentator melalui e-mail address yang diberi. So, pastikan e-mail address korang VALID... :-)

Apa hadiahnya?




Eh! Mana boleh bagi tau...tak aci la...




So, tarikh akhir untuk penilaian himpunan puisi aku ni ialah pada : 19hb July 2009


Good Luck to u all dan diharapkan mendapat respond yang positif dari korang semua....


Puisi-puisi akan di-publish setiap 15minit...jadi, sabar dan nilaikan selepas membaca kesemua puisi-puisi yang dah scheduled to be published. Thanks yea... :-)

Puisi kelima: Khayalan cuma....

Adakah aku meneguk sepi?

Atau egomu bertopengkan rupa?

Khayalku mencipta sebuah melodi

Lagu cinta kita berdua

Hanya aku seorang

Masih berdiri disini kerana cinta

Cinta yang tepu

Khayalan cuma

Puisi keempat: Apa yang ku rasa...

Andai aku lakarkan cintaku
Akankah pelangi bercorak ceria semula?
Masihkah sang kenari sudi bernyanyi merdu?

Sepi hati ini hanya aku yang tahu
Arakian menanti semusim berlalu
Dalam pencarian erti sebuah cinta
Sehalus dedalu diterbangkan jua

Kerana kasih kuturutkan hati
Kerana budi cinta kuberi
Pada janji yang mudah dimungkiri
Pada cahaya yang kian sirna

Laungan sepi kian bergema
Menjerit terlolong pada yang alpa
Jangan sesekali kau kesali
Pada pertemuan yang bakal diakhiri...

Puisi ketiga: Sebelum nafas terhenti

Ingin aku melakar kisah cinta ini
Ingin aku berkongsi denganmu
Semua tangis, tawa, jerit dan perih

Kau curahkan kasih
Kongsi bahagia
Juga korban cita-cita
Demi masa depan dan cintamu pada kami

Namun, tiada siapa akan faham amarahmu
Tiada akan pernah endah nasihatmu
Jauh sekali untuk mengerti emosimu

Dan aku?
Masih tidak pandai tunjukkan cinta padamu
Hingga ke akhir tidak akan dapat membalas jasa
Tidak bererti pengorbananku

Ketika nafas terhenti kelak,
Hanya kaulah yang terbaik buatku dan aku adalah yang terbaik buatmu jua

Maafkanku jika aku tidak sempurna
Hanya kasihmu yang mampu membawaku ke syurga.

Puisi kedua: MiR

Dalam seketika aku menanti

Tidak sedetik aku berhenti

Selama seusia aku mencintai

Walau seluas samudera jarak kita

Walau sedalam jurang perbezaan

Aku kan tetap menanti, mencintai

Setiap darah yang mengalir di tubuh

Hingga tiba waktu itu, aku kan berhenti
Puisi pertama: Kau permata hatiku

Kau permata hatiku

Yang selalu diingatanku

Tiap kali aku tinggalkanmu, untuk engkau menuntut ilmu

Hanya satu harapanku, Ilmu tidak akan kau jemu untuk jadi bekalan masa depan

Walau terguris mana pun hatiku, aku tetap ingin memeluk dan mencium dahimu tiap kali aku tatap wajah suci di waktu lenamu

Kau permata hatiku

terkadang aku menyakiti hatimu, terkadang aku alpa dengan rentak sendiri

Namun kau tetap bersinar, memberi cahaya tiap kali aku hilang punca dalam kegelapan.

Aku, hanya ingin menyayangimu di setiap nafas yang ku gagahkan untuk melihat kau dewasa.

Hanya kau, permata hatiku



Wednesday, July 8, 2009

Guys & Girls Facts

---Guy Facts---


When a guy calls you, he wants to be with you

When a guy is quiet, he's listening to you...

When a guy is not arguing, he realizes he's wrong

When a guy says, "I'm fine" after a few minutes, he means it

When a guy stares at you, he wishes you would care about him and wonders if you do

When a guy calls/texts/comments/messages you everyday, he is in love

When a (good) guy tells you he loves you, he means it

When a guy says he can't live without you, he's with you till your done

When a guy says, "I miss you,"he misses you more than you could have
ever missed him or anything else


--Girl Facts--


When a girl is mean to you after a break-up,
she wants you back but she is too scared she'll get hurt and knows you're gone forever!

when you catch a girl glancing at you, she wants you to look back and smile

When a girl bumps into your arm, while walking with you she wants you to hold her hand

When she wants a hug, she will just stand there

When u break a girls heart, she still feels it when you run into each other 3 years later

When a girl is quiet, millions of things are running through her mind..

When a girl is not arguing, she is thinking deeply...

When a girl looks at you with eyes full of questions, she is wondering how long you will be around

When a girl answers, "I'm fine," after a few seconds, she is not fine at all

When a girl stares at you, she is wondering why you are playing games

When a girl says she can't live without you, she has made up her mind that you are her future

When a girl says, "I miss you," no one in this world can miss you more than that

Don't deny it, you know you never want to lose this person...yes and u know who.. ;-)

Mengertilah wahai Adam...

Adam, mengertilah...
Hawa bukanlah insan yg kuat..
bukan juga insan yg bisa menahan nafsu..
tatkala diri diuji, Hawa sering tewas...
tewas dgn godaan syaitan & nafsu sendiri..

Adam, mengertilah...
sungguh, Hawa telah cuba melakukan yg terbaik..
agar diri ini tidak menjadi fitnah dunia...
telah Hawa cuba menjaga diri ini sebaik-baiknya..
Hawa sedaya upaya menjauhkan diri dari tabarruj..
perfume, make up, perhiasan...
telah Hawa elakkan sejauh-jauhnya..
namun mengapa masih Adam tertarik pd Hawa
yg serba kekurangan ini..

Adam, mengertilah...
Hawa ini berjiwa lembut...
sukar untuk Hawa menolak bila Adam meminta...
Hawa tau permintaan Adam tak mungkin membawa Hawa ke kancah maksiat...
namun, Hawa lemah...
Hawa takut zina hati...

Adam, mengertilah...
setiap kali 'sms' diterima..
Hawa keliru...ingin sekali Hawa membiarkan sahaja..
tapi Hawa akur tuntutan sahabat...
Hawa tewas...
Hawa reply juga...
mengenangkan Adam adalah sahabat....

Adam, mengertilah...
setiap layanan yg Hawa beri hanya sekadar membantu..
mungkin Hawa adalah antara kasih sayang Allah yg dikurniakan buat Adam..
memudahkan perjalanan hidup Adam..
jangan disalah tafsir apa yg Hawa berikan..

Adam, mengertilah...
Hawa mengharapkan Adam menjaga Hawa..
namun,bukanlah 'couple' yg Hawa pinta...
tp cukuplah sekadar tidak memandang Hawa..
cukuplah sekadar menghormati Hawa sebagai Hawa..
jangan dipinta apa yg tak mampu Hawa berikan..
kerana Hawa milik Allah sepenuhnya...

Siapa Adam? Entah..aku pun tak kenal....tapi ditujukan buat semua kaum Adam dan tulisan ni aku dapat dari seorang teman.

Sunday, July 5, 2009

Aku angau kat seseorang...

Terkadang, kita terbawa dengan perasaan terutama bila kita tengah keseorangan dan tidak punya teman untuk berbual.

Ketika inilah kita akan cepat menerima seseorang sebagai kawan dan bermulalah sesi "chatting" yang berakhir pukul 2-3 pagi dan hari-hari berikutnya....mula rasa gelisah tak menentu menyelubungi diri...buat kerja pun tak fokus...kawan sebelah rancak bersembang pun, kita tak ketawa terbahak seperti biasa...bila tak dengar suara atau dapat e-mail atau sms, bila jalan sorang diri akan terasa macam 'orang tu' ada berdekatan dan berharap akan terserempak dengannya...inilah dinamakan sebagai penyakit 'angau'... :-)


Hakikatnya.....

Aku angau kat seseorang bila.....
rasa excited sangat bila dapat respond (friend request) dari seseorang yang aku minat...

Aku angau kat seseorang bila.....
asyik buka Yahoo Massenger tiap kali berpeluang dan 'intai' kalau2 'orang tu' online...

Aku angau kat seseorang bila.....
asyik buka profile 'orang tu' sebab nak tengok gambarnya...

Aku angau kat seseorang bila.....
menjerit kecil bila 'orang tu' minta atau beri no handphone...

Aku angau kat seseorang bila.....
asyik jeling kat handphone sambil berharap 'orang tu' hantar sms...

Aku angau kat seseorang bila.....
sengih sorang2 - teringat conversation mlm tadi dan macam mana aku dapat berkenalan dengan 'orang tu'

Aku angau kat seseorang bila.....
dalam hati rasa nak cerita kat semua orang tentang 'orang tu'

Aku angau kat seseorang bila.....
aku rasa macam takde masalah langsung dalam hidup sebab asyik dok fikir tentang 'orang tu'

Aku angau kat seseorang bila.....
nampak macam kelibat 'orang tu' kat sana tadi....

Aku angau kat seseorang bila.....
berpakaian, mesti yang terbaik agar 'orang tu' akan perasan penampilan aku...








Hahaha...memang teruk perasaan angau ni...




semoga perasaan angau yang kamu lalui berakhir dengan perhubungan yang suci dan berkekalan...





Siapa kata zetamier angau?








Bukan kamu baru baca tadi dan senyum simpul sebab mengakui hakikat yang sebenarnya...





"aku sedang atau pernah angau kat seseorang"








Thursday, July 2, 2009

Bloggers from twitter

Best betul "project" aku nih...hehehe...promote blogger lain kat blog aku. Ada yang telah menujukan soalan cepumas padaku: "Ko dapat hadiah ke buat macam ni? What's the catch? Ko dapat duit dari "Per Click" ke?"----- hahaha....Aku tidak mahu menjawab semua soalan2 yang aku pun tak ada jawapannya....seNgaL lagi...memang hari seNgaL untuk aku hari ni...dah...dah... aku tak nak merepek jauh2 ni...

Kali ni entry aku tentang tiga orang full time blogger yang aku kenal (secara virtual) di Twitter.com Ada lagi sorang, tapi pakwe hensem ni prefer to keep his blog private...mungkin sebab dia tak larat nak sign 'autograph' kot...hehe...jgn marah rdhanz..

Just wanna highlight here...it took me one 'hole' day to actually read and digest these bloggers blog content. Y? Sebab dia org ni memang full time pro-blogger. Maksud aku, really make money!

So....the first one I shall start with...


Mohd Suhaily George Abdullah...sedara kita ni...buat yg beragama Islam....He is a blogger...a professional blogger.. kenapa aku kata Pro? sebab dia bagi tutorial secara online dan melalui kuliah....bukan sebab dia hensem, kay? Antara product dari Mohd Suhaily...[read more..]



Heariwan is another blogger who travels around the world..had his list of countries yet to visit. Travel makes one man wiser...I've experienced it...therefore I know...It's a different feeling as you leave your country and as your reched others. My saying, I still love and prefer my birth country....Malaysia. Banyak gambar2 menarik selain dari peluang bisnes kat blog heariwan antara yang menarik... [read please...]--buat yang ada sakit jantung atau anti sexy, SILA jangan BACA...huaHuahUahuA...




Denaihati...puas aku cari profile dia..x gak jumpa2...tapi aku teruskan juga beri komen tentang blog dia yang simple yet very enterprising. Dia ni ada few blogs yang lain selain dari Yang Terbuku di Hati. Aku ambil peluang ni untuk announce contest "Weblog Popular di Malaysia" yang menawarkan hadiah lumayan...RM1,000 tuuuu...gi jenguk...jangan x gi... :-D
Some lines tentang contest:

" Denaihati ingin mencari Weblog Popular 1Malaysia untuk membantu menambah ilmu menguruskan blog dengan lebih baik daripada weblog yang hebat yang mungkin belum terjumpa dalam jutaan weblog di Malaysia. Untuk mencari Weblog Popular 1Malaysia aku perlukan bantuan teman-teman. Hadiah yang menarik disediakan kepada teman-teman yang membantu aku mencari Weblog Popular 1Malaysia.

HADIAH

1. RM1,000.00 : 1 Weblog yang mendapat pencalonan terbanyak dari teman-teman blogger akan dinobatkan sebagai Weblog Popular 1Malaysia.
2. RM1,500.00 : Weblog yang paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
3. RM1,000.00 : Weblog kedua paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
4. RM500.00 : Weblog ketiga paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
5. 4 x RM250.00 : Hadiah khas - Ranking no 1- 4 di google.com.my dengan keywords "Weblog Popular 1Malaysia" pada jam 12.00 am 30/9/2009.

Terima Kasih Kepada Sponsor yang HEBAT " [syarat-syaratnya....] - eheh..sama-sama..
saya memang sangat bebesar hati untuk sponsor...promosi contest ni kat blog saya... :-D
huahuahuA....(dh kena angau sebenarnya aku ni)



Next entry: Aku sedang angau kat seseorang...hehehe.....

Rainforest World Music Festival

Have u all heard of Rainforest World Music Festival? I've never been to the concert, but went to couple of the prebiuuuu..wuuuu...best...baru preview....blom live! Sure best...hmmm.. normally, the concert will be held at Miri or Kuching, Sarawak. Nang best! Kamek mauk gi sia...mauk nangga concert ya...nang best...kamek tauk ya...huhu...I wanna go!!!!! It's been 15years since aku last pijak bumi Kenyalang....eheh...cari alasan la tu... :-p

Sebenarnya???? Ada maksud tersirat tu.... :-)

Ye betul...ada orang ajak...hehe...tapi malang x berbau wangi...aku tidak dapat pergi..

Sebab?????

???????

????????

????????????

???????????????

????????????????

Sebab bila Najib jadi PM, dia x bagi elaun utk single mom yg x bekerja mcm aku....haha! SenGaL!
Uiks??? Kenapa plak kerajaan nk bagi elaun kat aku??? hehe..

Well readers, kalau minat dgn muzik- especially world music or love Malaysia's beautiful ethnicity, u all should give a peep to watch the preview here....[read more...]

These are some pictures taken last year (2008)...[more archive....]- courtesy from Sarawak Tourism Board.


Saturday, June 27, 2009

Baju Cinta

Kengkawan, elok untuk diamalkan demi kesejahteraan rumahtangga. Amin....
(Ciplak dari e-mail yang aku terima dr kawan mak aku...) :-p

Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin.
Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu dgn tanpa seurat benang pun di badannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata,

"Saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja nie nek!"..

"Yg kau telanjang tu nape!!!???" marah si nenek.

"Ini la BAJU CINTA saya" balas si cucu perempuannya.

"BAJU CINTA ??" si nenek kehairanan.

"Ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya.
Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini dihadapan nenek." pinta si cucu perempuannya.

Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami. Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea.

Fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur.

Sesampainya di rumah, si nenek tadi terus menanggalkan semua pakaiannya, mandi, berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya. Kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang. Beberapa ketika si atok pon pulang.

Sebaik saja pintu di buka, si atok mendapati si nenek berbogel kat depan pintu....

"Awat hang nie? Dah buang tebiat keeer???" marah si atok tadi.

"Ini lah BAJU CINTA saya bang" kata si nenek tadi.

"BAJU CINTA???.... .. Kok iyea pun..... IRON la dulu baju tuh!! nampak sangat kedutnyer... .."


moral of the story:

Berusahalah untuk mengekalkan sebuah perhubungan...
Never take things for granted...appreciate your loved ones is the most valuable gifts for them...

It's All About Love

Friday, June 26, 2009

Living Legend dies at 50


So, you know by now that Michael Jackson died today after cardiac arrest (just a few hours after the death of Farrah Fawcett).

His adult life was marred by lurid molestation charges, endless displays of bizarre behavior with his three children, plastic surgery horrors, and financial mayhem.

But he was a musical genius in his early days before he succumbed to Hollyweird and that’s what I’ll choose to remember.

So sad — the corruption of innocence, the talent squandered, the celebrity gone wild. So sad :-(



Thursday, June 25, 2009

More Bloggers - Part 4, season 2

AMARAN!!!


Jika anda membenci warna pink, jika anda ada sikit2 rabun & jika mata anda mengalami tahap silau yang melampau, jangan cuba buka blog ini...Anda akan terus jadi buta!!! Hehehe...jangan marah ye, B. Nama simple giler. Blog padat sungguh..the very the pinky, the very the colourful and the very the yippie...Umur baru 17...tgh pening nk prepare SPM...
Kalau nak kertas soalan bocor SPM (untuk dijual la...takkan utk sendiri plak), kat pinkexia ada semua subject kertas soalan SPM. Pilih je...Good Luck for your exam yea B...
Teringat dulu time amek lisan BM dgn mata lebam sebelah...huhu...jatuh main skateboard :-p


Lynda CG...banyak benda nak cerita pasal awek ni. Takut nnt x cukup plak page utk blogger lain...Kami x pernah jumpa, tapi dah jadi teman yang mesra...mungkin sebab aku & Lynda punya character "selamba peramah" yang sama, that's why bole get along.....kenal kat Ehoza ler...mana lagi? Memang ramai awek cun-cun kat sana...pakwe-pakwe, ermmm....x sure plak...kes...kes..kes...Blog Lynda lebih pada cerita keje, kengkawan dia & her heartthrob...
Lynda...i like this pic the most! Dua-dua awek ni sweet...am sincere, k? ;-)



Ni sememangnya aku copy paste dari blog pakwe ni...thanks Azli...u saved my copywriting... :-)

"Berusia 29 tahun.Bekas pelajar Universiti Malaya di Fakulti Bahasa dan Linguistik dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Bahasa Sepanyol.Saya ialah : 1. Mantan Seorang Guru 2. Mantan Seorang Pensyarah 3. Mantan Seorang Wartawan 4. Mantan seorang Editor
5. Belum Berkahwin"


By the way, what is Mantan? Bahasa Sepanyol ke? Neway, bila buka blog Azli, memang tangan akan gatal terus scroll down sebab typesetting dia kemas, gambar relevan with clear image. Memang enjoy baca posting2 dari Azli. Bahasa pun mudah difahami walaupun posting mainly about politics...well, itu yang tengah bergolak sekarang ni kat Malaysia, kan? Eheh..saya x komen apa2 ye...off topic please.... :-)


AMARAN LAGI!!!

Jika anda tidak faham berbahasa Sarawak, jangan teruskan bacaan anda! Jika anda ingin teruskan, buat-buat faham je... :-)

Nemiak tuk daghi Sawak...kamek kenal dalam Ehoza...siney gik? Mulak dolok kamek duak ada nganok sama dirik...nya nganok kamek kerna sik cayak cinta siber....bah...eheh..bila nemu di Program Kebajikan Ehoza, baghu kamek tauk nya tuk kacak juak...

Nya baghu ajak polah sigek blog... ada kah masa nya mauk ngkah posting?...kelak jadik kedak blog Niss...asyik blackout ajak..hahaha..

Mars, mun kitak baca tuk, sik boh tetak...jaik nangga sidak maca kedak dayak klaka inggeris bah... hahaha... tang ada yang faham apa kamek nganok tuk...Oh...tedah...jaik hati kamek nangga sidak sik faham...Sib bek kamek sik bulak nemiak tuk...

Tapi kamek nang kempang ati...kenak tek....sik bole kah? kamek mpun blog..suk kamek la... :-p

Udah tek...kelak kamek ngkah lagik bloggers len...mata kamek ketat tek...sok ada kamek bergaut mok ngantar anak skola...
Translation:
Sudah la ni...nanti aku letak lagi bloggers yang lain....mata dah ngantuk ni...takut esok aku terkocoh nak hantar anak ke sekolah...



Blog Roll baru

Hari ni baru aku perasan yang blog roll aku hilang!

Patut la kat dashboard kosong je...siapa punya keje la ni sebab aku x update dah dekat sebulan.
Xpe...nasib baik ada backup..

Sekarang, dah xde beza antara exchange link & friends...sebab yg jadi follower aku adalah existing friends, kengkawan yg kenal kat Ehoza dan yang baru aku kenal. So, semua follower aku adalah my friends. Kenal melalui alam maya atau real life, sama je...cuma bertemu atau tidak.

"All that we are today, is a result of what we have thought and ninety nine persent of who you are is invisible and untouchable...."

Wednesday, June 24, 2009

Export your blog to Posterous








(pronouce as: POS TERUS)... :-P


Nama & maksud pun berkaitan. Ntah2 CEO dia orang melayu x? haha..SengaL

It is actually another blogging platform for bloggers. Tersangat la mudah...nama pun Pos terus...

Kalau rasa nak berpaling tadah dengan WordPress, Blogger atau apa saja blogging platform yg lain, just import semua content blog kita ke posterous.

Basically all you need to know is your URL and respective username and password. Then you can opt to merge the entire site or just individual posts, and the rest is automated by Posterous.

The initial email-only mini-blog was nice for photos, support quick content add on by using the bookmarklet and you can integrate Sign in with Twitter for blog comments. Another way to get people to follow you.. :-)

Basic steps to join Posterous:



As simpler as they claimed. Give a peep. Who knows? :-)