Monday, December 6, 2010

SALAM MAAL HIJRAH 1431



Alhamdulillah kita telah pun memasuki 1 Muharram 1432 Hijrah; saat penggantian tahun sering kita manfaatkan untuk bermuhasabah, menghitung diri, dan meletakkan landasan untuk melangkah ke depan...
Bersama kita panjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana masih lagi memelihara nikmat-nikmatNya yang cukup besar yakni nikmat Islam & Iman. Begitu juga dengan nikmat kesihatan & kesejahteraan yang telah dianugerahkan kepada kita semua. Tidak lupa juga salam selamat & sejahtera ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w yang telah berjuang jiwa & raga untuk memastikan Islam itu sampai kepada kita
Tanpa kita sedari tahun hijrah 1431 telah pun pergi meninggalkan kita , seharusnya kita bersama membuat check list parameter kita apakah yang tercapai dalam konteks kita sebagai seorang hamba ALLAH SWT,seorang Umat Nabi Muhamad SAW,seorang ibu/bapa, seorang anak mahupun sebagai seorang pemimpin. Adakah segalanya telah kita penuhi dalam tahun 1431 hijrah ? Marilah sama-sama kita baiki apa yang kurang dan istiqamah pada yang telah baik .

InsyaALLAH semoga semua ini tercapai.



Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, niscaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. [An Nisaa' (4): 100]

And whosoever migrateth in the way of Allah, shall find in the earth plentiful refuge and ampleness; and whosoever goes forth from his house as a fugitive unto Allah and His apostle, and death then overtake him his hire hath surely devolved upon Allah, and Allah is ever Forgiving, Merciful.

Wednesday, November 3, 2010

Semalam aku bermimpi...

Semalam...aku dan Kak Long keluar berjalan-jalan sambil menolak mama yang duduk tersenyum di atas kerusi roda.

Kak Long mengenakan gaun kuning cair sambil rambutnya paras bahu dikelipkan ke tepi. Kak Long ketika itu berumur 10 tahun. Kami masih kanak-kanak.


Sekeliling kami hanyalah pokok-pokok yang ditanam tersusun bagaikan sebuah gerbang yang meneduhkan sepanjang perjalanan di taman itu. Hampir semua dahanan pokok disitu, akan terlihat sekelompok bunga orkid yang menumpang hidup. Mama memang cintakan bunga orkid.


Kami bertiga berjalan menyusur laluan pepohon sambil menikmati
suasana yang tenang, redup dan nyaman.

Yang manisnya, aku dapat memeluk dan mencium mama. Sejuk terasa kulit mama yang kering dan berkedut. Aku peluk dan cium sepuas hatiku...melepaskan rindu yang kupendam selama ini.

Kak Long tak berhenti berceloteh tentang apa yang telah terjadi dalam keluarga dan macam-macam lagi.

Aku mengadu segala rasa tidak puas hatiku tentang kehidupanku sejak mama tiada.

Puas hatiku dapat berjumpa dengan mama walaupun sekejap.

Walaupun hanya berbual kosong.

Tapi aku dapat memeluk mama.

Mencium pipi mama.

Seperti yang aku doakan selama ini, dalam tiap solatku.

Setiap malam sebelum lena tidurku.

Ku pohon agar dapat bertemu mama walaupun sekejap...agar rind
uku terubat.

Setelah agak jauh kami berjalan, aku lihat Kak Long yang berjalan dihapanku semakin hilang dari pandangan.

Dan tanganku tidak lagi menolak kerusi roda.

Aku hanya bermimpi bertemu mama.

Aku redha dengan ha
kikat...mama telah setahun meninggalkan aku, Kak Long dan Annas.

Hari ini pada tahun 2009, masuknya waktu solat Zuhur, mama telah pulang ke rahmatullah.

Hari yang telah mengubah kehidupan kami sekeluarga.

Alhamdulillah, besarnya hikmah yang Allah swt berikan disebalik kehilangan...kami tiga beradik semakin sayang antara satu sama lain dan sentiasa memerlukan.

Masih ku ingat puisi yang kucoret buat mama tersayang..."Sebelum nafas terhenti..."

Ingin aku melakar kisah cinta ini
Ingin aku berkongsi denganmu
Semua tangis, tawa, jerit dan perih

Kau curahkan kasih
Kongsi bahagia
Juga korban cita-cita
Demi masa depan dan cintamu pada kami

Namun, tiada siapa akan faham amarahmu
Tiada akan pernah endah nasihatmu
Jauh sekali untuk mengerti emosimu

Dan aku?
Masih tidak pandai tunjukkan cinta padamu
Hingga ke akhir tidak akan dapat membalas jasa
Tidak bererti pengorbananku

Ketika nafas terhenti kelak,
Hanya kaulah yang terbaik buatku dan aku adalah yang terbaik buatmu jua.

Maafkanku jika aku tidak sempurna....
Hanya kasihmu yang mampu membawaku ke syurga...

******************************************************************

Ingin kuselitkan disini, surah Al-Fatihah buat mama tersayang. Moga rohnya dicucuri Allah swt. Amin



Thursday, October 28, 2010

Assalamualaikum


Lama tak update blog ni. Asyik sibuk entah apa benda pun, aku tak tahu. Well, banyak benda terjadi dalam beberapa bulan ni.

Sepatutnya aku bekerja & pindah di Shah Alam, aku berhenti setelah sebulan atas sebab2 tertentu. Kawan2 nak kata apa pun, katalah...aku ok je. Malas nak buruk-burukkan orang especially dekat blog. Buat suwey je. =P

Aku tetap pindah. Tapi ke rumah ayah selepas ayah aku decide untuk dapatkan pengganti Mama. (Malu dowh nak buat statement ni) Tak pe la...aku doakan agar ayah happy dengan family baru dia. Aku masih ada anak2 & siblings yang close to me.

Dan aku masih ada Mama yang sentiasa di hati.

Memang banyak la hal2 yang benar2 menduga ketabahan hati & kelancangan mulut aku ni.

Kalau nak ikutkan hati, dah lama mati... kalau aku ikutkan rasa, badan yang binasa...

---------------------------------------------------------------------------------------------



Syukur alhamdulillah, lately aku berpeluang bertemu semula dengan teman2 asrama, teman2 dari Malaysia Airlines dan ramai lagi yang dah berpuluh tahun tak jumpa & dengar khabar berita.

Memang seronok dapat jumpa & bersembang. Tak habis semalaman nak bertukar cerita dengan kawan2 lama.


Dalam pada seronok, ada juga yang ambil kesempatan...hermmmm....macam2 perangai manusia ni. Yang aku pulak dengan bodohnya gi ngadu kat sorang dua kawan2. Padan muka aku...kena tikam balik dari belakang. Haha..!!

Alhamdulillah... aku bersyukur pada Allah swt kerana menemukan aku lebih ramai lagi manusia yang punya berbagai ragam...dapat dijadikan pengalaman.

Sampai sini dulu, ek? Esok lusa aku sambung semula. Insyaallah...

Monday, March 8, 2010

6 jenis kesilapan yang patut dielak

Sejak kebelakangan ini, kesedaran terhadap manfaat bahan-bahan makanan berasaskan organik termasuklah pengambilan herba semakin meningkat.

Pemakanan berasaskan herba atau dikenali sebagai phytotherapy amat popular meskipun belum dapat menyaingi ubatan moden.

Malangnya, tidak ramai yang mengetahui bahawa herba juga mempunyai kesan sampingan yang memudaratkan.

1 - Minum teh chamomile tanpa menyedari kesannya terhadap ubat-ubatan

Minuman teh wangi ini sudah tentunya tidak berbahaya, namun ia boleh mendatangkan kesan sampingan jika diambil bersama ubat-ubatan

2 - Anda sering merasa letih & mengambil makanan tambahan berasaskan herba untuk memulih & meningkatkan tenaga

Sepatutnya anda mengkaji punca keletihan. Tanda-tanda keletihan berpunca dari kes anemia, asma, gangguan tidur, hypothyroidism, sindrom keletihan kronik & kemurungan.
Tidak mustahil juga ia mempunyai kaitan dengan gejala penyakit jantung, diabetes, kanser, kekurangan gizi, perjalanan darah yang tidak stabil & kesan sampingan ubat.

3 - Sering mengambil ubat-ubatan herba, jamu atau makanan tambahan yang boleh mengakibatkan pendarahan dalaman

Ubatan seperti asprin, warfarin dikenali sebagai pencair darah. Ia berfungsi untuk mencegah pembentukan gumpala darah didalam arteri, mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung.
Namun, jika digabungkan dengan herba atau makanan tambahan yang berasaskan herba, ia akan meningkatkan risiko berlakunya pendarahan dalaman. Antara makanan yang berisiko:
Daun lidah buaya
Chamomile
Co-enzyme Q10
Bawang putih
Halia
Gingko
Ginseng
Minyak Ikan
Kulit pokok Willow

4 - Anda fikir minuman kesihatan penambah tenaga lebih baik daripada meminum kopi atau air berkarbonat?

Oh tidak....! Minuman tenaga termasuk kopi campuran tongkat ali yang sangat popular ini mengandungi kafein, vitamin & herba. Namun masalah terbesar ialah kita tidak mengetahui kesan sebenar dari kombinasi bahan2 ini.
Apa yang pasti ialah kebanyakan daripada minuman tersebut mengandungi peratusan gula yang tinggi & tiada bezanya degan minuman kopi serta air berkarbonat biasa.

5 - Anda mengambil herba untuk meningkatkan imunisasi tanpa mengetahui kesan sampingan terhadap perubatan moden.

Tahukah anda bahawa ubat-ubatan yang berkaitan dengan imunisasi digunakan untuk mencegah penolakan organ selepas transplantasi & utk mengawal gejala2 penyakit autoimun seperti rheumatoid & arthritis. Namun masalahnya, tumbuhan herba yang berfungsi utk merangsang sistem kekebalan tubuh pula bertindak sebaliknya,
melawan ubat-ubatan ini & seterusnya merangsang penolakan transplantasi! Elakkan pengambilan Alfalfa, Astragalus, Licorice, Echinacea & Ginseng

6 - Mengambil pil herba untuk melancarkan sistem penghadaman & pencernaan

Kebanyakan individu yang ingin langsing atau mempunyai masalah sembelit tanpa senaman & gaya hidup sihat, seringkali akan mengambil pil laksatif yang mengandungi herba rhubarb, lidah buaya, senna & buckthorn. Namun, ramai yang bergantung dengan produk yang bersasaskan herba2 tersebut berminggu, malah bertahun lamanya. Sepatutnya, ia tidak boleh diamalkan lebih dari seminggu kerana dikhuatiri sistem pencernaan akan gagal berfungsi dengan sendirinya dan akan diikuti dengan masalah yang berkaitan dengan denyutan jantung tidak stabil juga kerosakan buah pinggang.

sumber dari majalah NONA (mac 2010)

Pengakuan benar...!

Setelah sebulan mengambil jus MonaVie dan hasil yang didapati ialah:

1 - Kekerapan buang air kecil (setiap 2-3 jam sekali) & berwarna jernih walaupun aku tidak suka minum air kosong (mineral).

2 - Hilang rekahan pada tumit (tanpa menyapu losyen atau apa2 bahan pelembap kuit).

3 - Sistem pencernaan lebih baik (tanpa mengganggu perut & lebih lancar).

4 - Thyroid pada bahagian leher semakin mengecil - aku menghidap hyperthyroid sejak 1997

5 - Tiada lagi pendarahan gusi setiap kali memberus gigi.

6 - Tiada lagi rasa pedih perut bila bangun pagi.

7 - Walaupun berat badan tidak turun, tetapi tetap bertenaga untuk melakukan senaman setiap hari selama sejam tanpa rasa lenguh sendi.

8 - Tiada lagi rasa panas badan terutama di waktu malam yang menyukarkan tidur.

9 - Kandungan gula didalam darah berkurangan dan aku tidak lagi menggeletar, berpeluh & rasa senak apabila lapar.

10- Tiada lagi rasa mengantuk selepas makan....hahaha...part ni yang paling best sekali...!


Hanya dengan meminum jus MonaVie sebanyak 120ml sehari selama sebulan, aku telah merasakan perubahan yang ketara!

MonaVie hanyalah sejenis jus hasil dari gabungan 19 jenis buah yang kaya dengan sifat semulajadi antioksidan, vitamin2, mineral & omega 3,6 &9.

Setiap pengambilan jus MonaVie @ 120ml sehari, bersamaan dengan memakan 5 jenis buah berserta 1kg sayur. Sememangnya tahap pengambilan buah & sayur dalam diet harian kita tidak pernah mencecah sebanyak itu. Jadi, badan kita sebenarnya dapat ke jumlah gizi yang sepatutnya?

TAK PERCAYA? Haha...nasib le...amalkanlah diet tak sihat korang sementara aku maintain sihat sejahtera....

Harga promosi MonaVie : RM130 sebotol & dapatkan hadiah percuma untuk setiap pembelian sebelum 27hb Mac 2010.


Hubungi Zetamier untuk bertanya tentang hadiah PERCUMA


Monday, March 1, 2010

Terima Kasih Cinta



Tersadar didalam sepiku
Setelah jauh melangkah
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekap tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semua kesalahanku yang pernah menyakitimu

Tanpamu tiada berarti
Tak mampu lagi berdiri
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekapan tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semua kesalahanku yang pernah menyakitimu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semuaaa kesalahanku
Kesalahanku yang pernah menyakitimu

Songs by Afgan

Sunday, February 21, 2010

Antioksida & Kesihatan Anda




Antioksidan seperti Vitamin E atau beta karotena, secara sendirian tidak dapat menghindarkan penyakit jantung, melawan kanser, membasmi penyakit mata atau menghalang penyakit Alzheimer seperti didakwa sesetengah pihak.

Anggapan yang mengatakan antioksidan baik untuk kesihatan berpunca dari kajian yang mendapati mereka yang mengambil makanan yang kaya dengan antioksidan mempunyai kesihatan jangka panjang yang lebih baik. Namun begitu ujian yang menggunakan pemakanan tambahan tunggal memberikan hasil yang sangat mengecewakan.

Antioksidan menstabilkan radikal bebas, hasil sampingan proses penjanaan tenaga oleh badan kita, yang membahayakan. Radikal bebas boleh merosakan sel tubuh, membuat kolesterol LDL menjadi lebih teruk dan membuat kacau di merata tempat dalam tubuh kita. Tubuh kita tidak mengeluarkan antioksidan, ia memerlukan pelbagai jenis antioksidan yang terkandung dalam makanan untuk membantunya meneutralkan radikal bebas.
Para penyelidek antarabangsa telah membuat kajian ke atas lebih dari 1,000 makanan untuk menentukan tahap kandungan antioksidan di dalamnya. Mendahului senarai ialah aƧaiberi, blueberi, blackberi, walnut, strawberi, cranberi, raspberi, elderberi, bunga cengkih kisar, delima dan anggur.

Kesemua makanan tadi mengandungi antioksidan dari jenis yang berbeza. Memilih hanya satu makanan yang kaya dengan antioksidan tidak dapat membantu anda untuk kekal sihat. Anda perlu memakan beberapa jenis untuk mendapatkan pelbagai jenis antioksidan.

sumber dari: PanduanPercuma.info





Antioxidants & Your Health


Antioxidants such as vitamin E or beta carotene, alone can not prevent heart disease, fight cancer, eradicate or prevent eye diseases such as Alzheimer's disease claimed some parties.

Assumption that says antioxidant good for health arising from the study that found that those who take food rich in antioxidants have long-term health is better. However tests using nutritional supplements only provide a very disappointing result.

Antioxidants stabilize free radicals, byproducts of the process of generating energy by our body, which is harmful. Free radicals can damage body cells, making LDL cholesterol becomes more severe and a commotion everywhere in our body. The body does not produce an antioxidant, it requires various types of antioxidants contained in food to help neutralize free radicals.

The international research team has made a study on more than 1,000 food to determine the level of antioxidant content in it. Leading the list is aƧaiberry, blueberry, blackberry, walnut, strawberry, cranberry, raspberry, elderberry, cloves kisar, pomegranates and grapes.

Each food contains just a different type of antioxidant. Choose only one food rich in antioxidants can not help you to remain healthy. You need to eat some type to get various types of antioxidants.



Thursday, February 18, 2010

"an apple a day keeps the doctor away"

If "an apple a day keeps the doctor away"...imagine what a blend of 19 power-packed superfruits of MonaVie will do for your health and energy levels!

Benefits

  • Delivers powerful antioxidant protection
  • Improves absorption of nutrients for better digestion
  • Strengthens the body's immune defences
  • Beefs up "Seek & Destroy Cancer Cells"
  • Alleviates tiredness & increases energy
  • Improved sexual function
  • Soothes painful joints, stiff neck & body aches
  • reduces water retention for bulging tummy
  • As well as reveals clear, great-looking skin- FREE from age spots
Who should consume MonaVie?

  • If you are under tremendous stress
  • If you are recovering from surgery or serious illness
  • If you wish to protect yourself from cancer
  • If you wish to increase the effectiveness of your existing supplements
  • If you wish to get the best out of your diet...maximize your digestion
  • If you experience frequent headaches, stiff neck, frozen shoulders, joint pains, muscle aches, gout, & unexplained body aches and pains
  • If you get tired easily or feel sleepy after meals
  • If you catch cold easily
  • If you are suffering poor appetite & indigestion - belching, passing of wind, constipation, piles
  • If you are suffering from high cholesterol, blood pressure or diabetes
  • If you just gave birth and wanted to fit into your jeans A.S.A.P.!
MonaVie is blended fruit juice, processed under the watchful eyes of leading product development team & scientific advisors. Every 60ml (2oz) of MonaVie juice; replaced the consumption of 5 types of fruits & 1 kg of vegetables we should consumed daily!


* Changes or effects from consuming MonaVie differs from each individual.








Jika " sebiji epal sehari akan menjauhkan anda dari doktor", bayangkan jika anda mengamalkan pengambilan jus MonaVie - gabungan 19 jenis buah-buahan yang kaya dengan:

Kebaikan:

  • Membekalkan perlindungan antioksida
  • Meningkatkan penyerapan nutrien untuk penghadaman yang baik
  • Menguatkan daya ketahan badan
  • Meningkatkan aktiviti "Mencari & Memusnahkan sel kanser yang sememangnya ada dalam sistem sel badan kita
  • Mengurangkan keletihan & meningkatkan tahap tenaga
  • Memperbaiki fungsi seksual
  • Melegakan sakit sendi, sakit leher & sengal badan
  • Mengurangkan pembendungan air yang menyebabkan perut buncit
  • Menyerlahkan kulit yang cantik tanpa cela - BEBAS dari jeragat

Siapa yang harus mengamalkan MonaVie?

  • Jika anda mengalami tekanan stress yang tinggi
  • Jika anda sedang pulih dari pembedahan atau penyakit kronik
  • Jika anda ingin melindungi diri dari penyakit kanser
  • Jika anda ingin menigkatkan keberkesanan suplemen yang sedang diambil
  • Jika anda ingin memanfaatkan diet anda sepenuhnya...memaksimakan penghadaman
  • Jika anda selalu sakit kepala, rasa tegang di bahagian bahu & leher, sengal sendi, sakit otot, gout dan sakit-sakitr badan yang lain
  • Jika anda mudah letih atau rasa mengantuk selepas makan
  • Jika anda mudah dijangkiti batuk atau selsema
  • Jika anda mengalami masalah kurang selera, ketidakselesaan sistem penghadaman - kerap sendawa, perut berangin, senak, kembung, sembelit atau buasir
  • Jika anda menghidapi penyakit kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi atau kencing manis
  • Jika anda baru sahaja melahirkan anak dan tidak sabar ingin menyarung semula seluar jeans dengan SEGERA!

* Setiap pengamabilan MonaVie akan memberi kesan yang berbeza pada setiap individu.

MonaVie ialah Jus Buahan yang diproses dibawah kawalan pasukan pembangunan produk & penasihat saintifik. Setiap 60ml (2oz) MonaVie membekalkan kebaikan yang sama seperti memakan 5 jenis buah & 1 kg sayuran yang sepatutnya kita makan setiap hari!