Friday, November 20, 2009

Yang terbaik buatmu

Semalam, aku tak sedap duduk....gelisah sepanjang masa. Cuaca mendung je...tapi aku asyik berpeluh tapak tangan.

Dah kul 10 pagi ni...aku jadi makin gemuruh...debar...nervous...excited...anxious...sama je la tu...!

Sampai la aku nampak kelibat kereta Waja yang dipandu oleh seorang wanita yang separuh umur. Rasa macam nak terkam je kereta Waja tu. Aku tahu keputusan muktamad ada dalam kereta tu... Aku berdebar lagi...makin laju jantung ku berdegup...Pergh...!!! Suspen..! Suspen...!



10 minit berlalu.....



Aaahhh...tak peduli la...! Aku terus buka pagar yang 'menyekatku' sejak 2 jam yang lalu. Aku taknak berdiri menunggu dah...!

Kelihatan ramai lagi "penunggu" sepertiku menerpa ke arah pagar sekolah yang tidak berkunci.

Lepas 'kami' terkam masuk, tetiba jadi terpinga...

Ha! Nak buat pe ni? Ke mana? Hehehe....sengal... :-)



Tetiba, kedengaran satu suara yang mengumumkan agar semua murid & ibu bapa untuk berkumpul di dalam dewan sekolah.

Aku dihampiri oleh Puan Azlina, guru yang pertama aku lihat.

"Anak awak dapat 4...."

Uiks? Haaaaa.....????!!!


Nak senyum ke tak? Nak marah ke? Marah kenapa?


Syukur Alhamdulillah.....



*********************************************************************************


Dari jauh aku nampak Sayyidat menangis bila namanya dipanggil untuk pelajar yang mendapat 4A & 1B.

Uiks? Kenapa dia nangis?

Aku berjalan di bahagian tepi dewan dan perhatikan anakku yang sedang meratapi keputusan UPSR yang diperolehi sambil berkongsi tangisan dengan kawan-kawannya.

Aku biarkan Sayyidat reaksi begitu buat seketika. Tak lama kemudian, hatiku berasa sedih dan dengan perlahan, aku berjalan menuju ke arah Sayyidat sambil menghulurkan tangan. Aku tahu yang di saat itu, aku sangat diperlukan.

Sayyidat menoleh dan dengan mata yang bergenang, dia menyambut tanganku dan meraung sekuat hatinya dalam dakapanku.

Aku faham perasaannya ketika itu. Marah, frust dan gembira bercampur baur....

Aku tahan sebak di hati, aku cium pipi & dahi Sayyidat sambil ucapkan "Tahniah sayang....Mama bangga dengan anak mama....Kita terima qada' & qadar dari Allah...."

Sayyidat,

As u read this, I want you to know that you are one of the best thing I had in my life.

Apa pun keputusan yang Sayyidat buat, I will always be right here, behind you...to support and guide you....all the way.

Segalanya yang terbaik buatmu....permata hatiku....




9 comments:

  1. congrats to sayyidat.. she done the best right right.. banyak lagi perkara yang bakal menanti dia lepas ni.. and u kak zeta.. always be a good & hot mama.. i know that.. :p

    errr.. rindu la kat akak.. bbq nanti kita jumpa k.. :)

    ReplyDelete
  2. tahniah buat anak akak..n buat akak juga.. ok la tu dapat 4.. saya dulu pun dapat 3 je..eheh..

    ReplyDelete
  3. time kasih...
    idat dh cbe yg trbaik,tp still x leh...
    nk wat mcm mana..
    maybe kalau idat study mesti dpt 5A..
    ni mesti sbb x study..hehehe
    yg kali idat blaja sungguh2..
    dpt straight A... :):):)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..........
    dapat 4A pun dah ok dah
    daripada xde langsung
    hehehehehehehe
    to idat congrats.......
    u've done ur best and u get ur best result
    to u owner of this blog u've did a good job
    become a good mama n friends to ur kids

    ReplyDelete
  5. tahniah....
    ermm..me upsr dpt 1A jer..
    abah ngn mak tnyer..
    mane lagi 4A??
    me jawab org lain dah ambik dulu..
    sbb me no last..so tggal 1A jer.
    haha..kena penyekeh ngn bapak me sekali..
    tp alhamdulillah...me still lagi jadi pelajar smpai skrg..and insyaallah..lepas abis nih.
    me jadi lecture..

    mgkin kali nih kte x bernasib baik..
    tuah ayam nmpak dikaki..
    tuah manusia.hnya allah yg tahu...

    :)

    ReplyDelete
  6. tahniah sayyidat..we all proud of u...

    ReplyDelete
  7. congratz akak ipar~~~!!! (erk.. Sayyidat akak ipar eden?? lucu la plak...)

    ReplyDelete
  8. congrats idat! ni br exam kecil ada yg lagi besar bakal menunggu. score yg itu k..congrats to K.Zeta gak..;)

    ReplyDelete
  9. Tahniah buat Sayyidat! She did great!
    Err .. let's share RM10 dengan hanya membuat 1 post pendek! Jom!

    ReplyDelete