Saturday, June 27, 2009

Baju Cinta

Kengkawan, elok untuk diamalkan demi kesejahteraan rumahtangga. Amin....
(Ciplak dari e-mail yang aku terima dr kawan mak aku...) :-p

Seorang nenek datang menziarahi rumah cucu perempuannya yang baru berkahwin.
Setelah membunyikan loceng, si nenek terkejut kerana mendapati cucu perempuannya yang membuka pintu dgn tanpa seurat benang pun di badannya. Belum sempat si nenek bertanya, si cucu berkata,

"Saya sedang menunggu suami saya pulang dari berkerja nie nek!"..

"Yg kau telanjang tu nape!!!???" marah si nenek.

"Ini la BAJU CINTA saya" balas si cucu perempuannya.

"BAJU CINTA ??" si nenek kehairanan.

"Ya, suami saya menyukainya, saya juga begitu senang MEMAKAInya.
Saya harap nenek dapat balik dulu sebelum suami saya pulang kerana tentu suami saya nanti akan berasa malu melihat saya memakai BAJU CINTA ini dihadapan nenek." pinta si cucu perempuannya.

Si nenek faham kehendak cucunya. Dalam fikirannya mungkin itu cara terbaru si isteri melayan sang suami. Di dalam perjalanan pulang si nenek mendapat idea.

Fikirnya dengan mengikut cara cucu perempuannya, sudah tentu dia dapat mengeratkan hubungannya dengan si atok yang sudah berumur.

Sesampainya di rumah, si nenek tadi terus menanggalkan semua pakaiannya, mandi, berbedak dan memakai minyak wangi sewangi wanginya. Kemudian si nenek tadi pun menunggu si atok pulang. Beberapa ketika si atok pon pulang.

Sebaik saja pintu di buka, si atok mendapati si nenek berbogel kat depan pintu....

"Awat hang nie? Dah buang tebiat keeer???" marah si atok tadi.

"Ini lah BAJU CINTA saya bang" kata si nenek tadi.

"BAJU CINTA???.... .. Kok iyea pun..... IRON la dulu baju tuh!! nampak sangat kedutnyer... .."


moral of the story:

Berusahalah untuk mengekalkan sebuah perhubungan...
Never take things for granted...appreciate your loved ones is the most valuable gifts for them...

It's All About Love

Friday, June 26, 2009

Living Legend dies at 50


So, you know by now that Michael Jackson died today after cardiac arrest (just a few hours after the death of Farrah Fawcett).

His adult life was marred by lurid molestation charges, endless displays of bizarre behavior with his three children, plastic surgery horrors, and financial mayhem.

But he was a musical genius in his early days before he succumbed to Hollyweird and that’s what I’ll choose to remember.

So sad — the corruption of innocence, the talent squandered, the celebrity gone wild. So sad :-(



Thursday, June 25, 2009

More Bloggers - Part 4, season 2

AMARAN!!!


Jika anda membenci warna pink, jika anda ada sikit2 rabun & jika mata anda mengalami tahap silau yang melampau, jangan cuba buka blog ini...Anda akan terus jadi buta!!! Hehehe...jangan marah ye, B. Nama simple giler. Blog padat sungguh..the very the pinky, the very the colourful and the very the yippie...Umur baru 17...tgh pening nk prepare SPM...
Kalau nak kertas soalan bocor SPM (untuk dijual la...takkan utk sendiri plak), kat pinkexia ada semua subject kertas soalan SPM. Pilih je...Good Luck for your exam yea B...
Teringat dulu time amek lisan BM dgn mata lebam sebelah...huhu...jatuh main skateboard :-p


Lynda CG...banyak benda nak cerita pasal awek ni. Takut nnt x cukup plak page utk blogger lain...Kami x pernah jumpa, tapi dah jadi teman yang mesra...mungkin sebab aku & Lynda punya character "selamba peramah" yang sama, that's why bole get along.....kenal kat Ehoza ler...mana lagi? Memang ramai awek cun-cun kat sana...pakwe-pakwe, ermmm....x sure plak...kes...kes..kes...Blog Lynda lebih pada cerita keje, kengkawan dia & her heartthrob...
Lynda...i like this pic the most! Dua-dua awek ni sweet...am sincere, k? ;-)



Ni sememangnya aku copy paste dari blog pakwe ni...thanks Azli...u saved my copywriting... :-)

"Berusia 29 tahun.Bekas pelajar Universiti Malaya di Fakulti Bahasa dan Linguistik dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Bahasa Sepanyol.Saya ialah : 1. Mantan Seorang Guru 2. Mantan Seorang Pensyarah 3. Mantan Seorang Wartawan 4. Mantan seorang Editor
5. Belum Berkahwin"


By the way, what is Mantan? Bahasa Sepanyol ke? Neway, bila buka blog Azli, memang tangan akan gatal terus scroll down sebab typesetting dia kemas, gambar relevan with clear image. Memang enjoy baca posting2 dari Azli. Bahasa pun mudah difahami walaupun posting mainly about politics...well, itu yang tengah bergolak sekarang ni kat Malaysia, kan? Eheh..saya x komen apa2 ye...off topic please.... :-)


AMARAN LAGI!!!

Jika anda tidak faham berbahasa Sarawak, jangan teruskan bacaan anda! Jika anda ingin teruskan, buat-buat faham je... :-)

Nemiak tuk daghi Sawak...kamek kenal dalam Ehoza...siney gik? Mulak dolok kamek duak ada nganok sama dirik...nya nganok kamek kerna sik cayak cinta siber....bah...eheh..bila nemu di Program Kebajikan Ehoza, baghu kamek tauk nya tuk kacak juak...

Nya baghu ajak polah sigek blog... ada kah masa nya mauk ngkah posting?...kelak jadik kedak blog Niss...asyik blackout ajak..hahaha..

Mars, mun kitak baca tuk, sik boh tetak...jaik nangga sidak maca kedak dayak klaka inggeris bah... hahaha... tang ada yang faham apa kamek nganok tuk...Oh...tedah...jaik hati kamek nangga sidak sik faham...Sib bek kamek sik bulak nemiak tuk...

Tapi kamek nang kempang ati...kenak tek....sik bole kah? kamek mpun blog..suk kamek la... :-p

Udah tek...kelak kamek ngkah lagik bloggers len...mata kamek ketat tek...sok ada kamek bergaut mok ngantar anak skola...
Translation:
Sudah la ni...nanti aku letak lagi bloggers yang lain....mata dah ngantuk ni...takut esok aku terkocoh nak hantar anak ke sekolah...



Blog Roll baru

Hari ni baru aku perasan yang blog roll aku hilang!

Patut la kat dashboard kosong je...siapa punya keje la ni sebab aku x update dah dekat sebulan.
Xpe...nasib baik ada backup..

Sekarang, dah xde beza antara exchange link & friends...sebab yg jadi follower aku adalah existing friends, kengkawan yg kenal kat Ehoza dan yang baru aku kenal. So, semua follower aku adalah my friends. Kenal melalui alam maya atau real life, sama je...cuma bertemu atau tidak.

"All that we are today, is a result of what we have thought and ninety nine persent of who you are is invisible and untouchable...."

Wednesday, June 24, 2009

Export your blog to Posterous








(pronouce as: POS TERUS)... :-P


Nama & maksud pun berkaitan. Ntah2 CEO dia orang melayu x? haha..SengaL

It is actually another blogging platform for bloggers. Tersangat la mudah...nama pun Pos terus...

Kalau rasa nak berpaling tadah dengan WordPress, Blogger atau apa saja blogging platform yg lain, just import semua content blog kita ke posterous.

Basically all you need to know is your URL and respective username and password. Then you can opt to merge the entire site or just individual posts, and the rest is automated by Posterous.

The initial email-only mini-blog was nice for photos, support quick content add on by using the bookmarklet and you can integrate Sign in with Twitter for blog comments. Another way to get people to follow you.. :-)

Basic steps to join Posterous:



As simpler as they claimed. Give a peep. Who knows? :-)


Sunday, June 21, 2009

Follow me on Twitter

Dah 14 hari aku join twitter...Aku taw ramai yang dah taw pasal twitter ni. Tapi aku nak share gak.

Ada yang berjaya buat duit jual e-book on tips & tricks to increase follower. Ada yg jual follower lagik. Manusia ke robot? :-)

Apa benda twitter ni, aku pun x sure...haha!

Macam facebook la jugak. Ada updates on what u want to babble about for the day. Ada message box dan yang paling best about twitter ni ialah user bole follow sesiapa pun yang kita nak & ada auto updates on berapa ramai kita follow & berapa ramai yg follow kita. Even layout atau skin bole tukar sesuka hati. Nak upload pun bole. Very neat & simple page dia. Lebih practical dr facebook. Ada game jugak. Tapi x la bengap sangat nak load page mcm facebook.

In case korang lost (x taw nak cari siapa to add as follower), gi je profile sesiapa & tick to follow sesiapa yg korang nak. Seberapa ramai yg korang larat nak follow, sukahati kome la.

Yang pastinya, sejak aku join Twitter & klik seramai yg aku nak, boleh kata 50% responded to be my follower.

Twitter juga adalah salah satu sebab yg menyumbang kepada increased number of visitor kat blog aku. Siap jadi follower lagik...hehe...U follow me, I promote u. :-)

Tapi berhati-hati! Jangan sebarang accept invite untuk join twitter melalui e-mail. Info ni aku dapat dari Mashable (CEO Masahable hensem giler taw....hahaha nak garu jap sbb gatal...) :-D

Baik korang klik kat bawah ni kalau nak join twitter. Kompom selamat...klik tanpa was-was... :-p

Elina Haifa


Ini Elina Haifa. Anak kakak aku yang ke 6. Dah cukup syarat wat team futsal ni. Dulu aku ada post citer Elina kat sini. Comel tul...nanti dah besar mesti cun melecun macam Mama, kan? hehe...Annas jangan marah ye...fakta tau..bukan auta... :-p

Cakap pasal anak, baru2 ni aku jumpa sorang kawan lama...dia minta idea dari aku macamana nak promote blog wife dia. Macam biasa la... U follow me, I promote U..hehe..
Dalam pada sembang2 pasal promoting blog, kawan aku ni pelik dengan cara aku buat blog...cerita pasal anak la..merepek pasal kengkawan la...tapi average visitor blog aku dalam 15 visitor sehari (selepas tolak 5-6 kali aku preview page).

Well, aku bg tau dia yg aku buat blog ni just to express myself and make friends. As my earlier blog description, "I am never defeated by hiccups. Defeats made me wiser and LOVE is who I am"

Thursday, June 18, 2009

Try, test dan tengok








Try amek gambar product, test camera kawan dan tengok hasilnya dalam blog. Ni potpurri yang aku buat sendiri. Nak order, msg me... :-P



This is my favourite recycled product. Memo Board yang dibuat dari Styrofoam, ribbon and wrapping paper yang dah guna. Satu benda wajib yang aku akan bagi hadiah befday kengkawan anak2... :-)

Photos from me

Dulu aku ada satu digital camera. Hadiah dari satu contest entah yg mana satu aku pun dah lupa sebab banyak sangat contest yang aku men hentam hantar and alhamdulillah, menang... :-)

So, citer pasal camera aku yang tak sempat aku pakai, kakak aku dapat tahu dan nak pinjam. Dia memang minat gila camera. Sebagai adik mithali, aku pun nak share la pakai...last2 terus jadi hak milik kekal...haha padan muka aku! Bila aku nak pakai, aku terpaksa "pinjam" dari kakak aku. Now, langsung takde peluang nak pakai sebab abang ipar dok bawak gi kerja...huhu..

Aku akhirnya akur dengan needs and demand to own a camera. Nak beli bukan boleh terus gi kedai & tanya taukey yang mana satu bagus. Alang2 beli, biar la menang memakai. Sebelum beli, aku nak "hands on trial" dulu camera2 yang aku dah shortlisted.

Mangsa pertama ialah Mars. Dah lama aku perhatikan image quality camera dia. Aku pun minta izin dari Mars untuk pinjam dan guna camera dia. Tak tahu gambar apa nak amek, aku pun start dengan view KLCC dari rumah aku.


Gambar diambil dari 40 kaki tinggi dari tanah. Belum edit. Cuma resize image je. Exposure at zero and 18x zoom. Power la Mars kitak empun camera.



Furthest view yang aku dapat snap. Eye view pun tak sejelas ini! Masih boleh nampak KLCC dalam keadaan berjerebu tebal.

A peaceful view dari salah satu spot from my neighbourhood. Gambar belakang rumah, nanti aku upload next posting. :-P

Buat tuan punya camera, terima kasih banyak2 sebab bagi pinjam and this is the third camera yang aku dah try snap gambar KLCC view. Cuma Lumix je yang berjaya snap as clear as an eye view. Tidak syak lagi....my next target... :-)

Wednesday, June 17, 2009

The Seed

A successful business man was growing old and knew it was time to choose a successor to take over the business. Instead of choosing one of his Directors or his children, he decided to do something different. He called all the young executives in his company together.

He said, "It is time for me to step down and choose the next CEO. I have decided to choose one of you. "The young executives were Shocked, but the boss continued. "I am going to give each one of you a SEED today - one very special SEED. I want you to plant the seed, water it, and come back here one year from today with what you have grown from the seed I have given you. I will then judge the plants that you bring, and the one I choose will be the next CEO."

One man, named Jim, was there that day and he, like the others, received a seed. He went home and excitedly, told his wife the story. She helped him get a pot, soil and compost and he planted the seed. Everyday, he would water it and watch to see if it had grown. After about three weeks, some of the other executives began to talk about their seeds and the plants that were beginning to grow.

Jim kept checking his seed, but nothing ever grew.

Three weeks, four weeks, five weeks went by, still nothing.

By now, others were talking about their plants, but Jim didn't have a plant and he felt like a failure.

Six months went by -- still nothing in Jim's pot. He just knew he had killed his seed. Everyone else had trees and tall plants, but he had nothing. Jim didn't say anything to his colleagues, however. He just kept watering and fertilizing the soil - He so wanted the seed to grow.

A year finally went by and all the young executives of the company brought their plants to the CEO for inspection. Jim told his wife that he wasn't going to take an empty pot. But she asked him to be honest about what happened. Jim felt sick to his stomach, it was going to be the most embarrassing moment of his life, but he knew his wife was right. He took his empty pot to the board room. When Jim arrived, he was amazed at the variety of plants grown by the other executives.

They were beautiful... in all shapes and sizes. Jim put his empty pot on the floor and many of his colleagues laughed, a few felt sorry for him!

When the CEO arrived, he surveyed the room and greeted his young executives. Jim just tried to hide in the back.

"My, what great plants, trees, and flowers you have grown," said the CEO. "Today one of you will be appointed the next CEO!"

All of a sudden, the CEO spotted Jim at the back of the room with his empty pot. He ordered the Financial Director to bring him to the front.

Jim was terrified. He thought, "The CEO knows I'm a failure! Maybe he will have me fired!"

When Jim got to the front, the CEO asked him what had happened to his seed - Jim told him the story.

The CEO asked everyone to sit down except Jim. He looked at Jim, and then announced to the young executives, "Behold your next Chief Executive Officer....he's name is Jim!" Jim couldn't believe it. Jim couldn't even grow his seed. "How could he be the new CEO?" the others said. Then the CEO said, "One year ago today, I gave everyone in this room a seed. I told you to take the seed, plant it, water it, and bring it back to me today. But I gave you all boiled seeds; they were dead - it was not possible for them to grow.

All of you, except Jim, have brought me trees and plants and flowers. When you found that the seed would not grow, you substituted another seed for the one I gave you. Jim was the only one with the courage and honesty to bring me a pot with my seed in it. Therefore, he is the one who will be the new Chief Executive Officer!"

* If you plant honesty, you will reap trust

* If you plant goodness, you will reap friends

* If you plant humility, you will reap greatness

* If you plant perseverance, you will reap contentment

* If you plant consideration, you will reap perspective

* If you plant hard work, you will reap success

* If you plant forgiveness, you will reap reconciliation

So, be careful what you plant now; it will determine what you will reap later..

"Whatever You Give To Life, Life Gives You Back"

Tuesday, June 16, 2009

More bloggers - Part 3

Okay...hari ni aku posting lebih dari satu bukan kerana aku bosan atau takde menda nak buat. Tapi sebab aku dah janji nak promote blogger yang follow aku. So here goes something rather than nothing..


Socrates ni aku kenal di Ehoza. Belum pernah berjumpa lagi, tapi yang aku tahu tentang pakwe ni ialah dia ni memang business minded. Macam2 bisnes dia buat dan cara dia networking pun bagus. Be his friend or be his business partner. Tengah darah manis ni sebab baru je menyarung cincin tunang. Hehe...lepas tunang terus tukar layout blog dia...ehem...ehem... :-)

Blogger yang ni sebenarnya dah lama dia follow blog aku. Kenal kat Youth Media. Student dan comel orangnya. Blog Anesa berkisar tentang daily life dia dan ada juga selitkan gambar2 yang dia atau kengkawan dia snap. Sorry...tak dapat nak paste gambar dia sebab dia dah tukar profile picture. Tapi yang pastinya, dia masih SINGLE...



Okay....pakwe yang cute ni bergambar dengan anak...tapi masih bujang. Hahaha.. Aliaman ni pun dak Ehoza juga. Kami jadi lebih "mesra" selepas EGN baru-baru ni. Tak mahu cerita panjang pasal pakwe yang masih bujang ni...kang ada yang gossip "user & mod" pulak. :-P

Lehajeera is a combination of two names. Leha & Jeera yang comel2 belaka. Two close friends. Created a blog & tagline untuk blog dia orang : WE are free to WRiTE² what we want, betol tak? :)


Ni lagi satu group of ladies yang sangat rapat dan dah lama berkawan. Baik di alam realiti, mahupun virtual. Still Standing Friendship ialah tagline tiga orang aweks yang masih lagi available. Untuk pertanyaan lanjut tentang aweks ni atau ingin menghantar borang permohonan, sila hubungi zetamier. Hehehe....nama pun promote, kan? Lalalala.....

Saturday, June 13, 2009

Sesi Makan Sate - Round 2, Part 3

Memoirs to remember, treasured in our hearts.
The unforgotten smile, friendships last....forever!

Kahar


Fadil, Lopaque & wife


Fadil with sate...hehe


Fadil makan lagi



Amoy can't wait to indulge IN the cake! :-)


Lepas makan baru start tanya khabar masing-masing....


A good friend will always be honest with u.."bro..ada daging selit kat gigi la...."


Kimmy, My lovely angel & Mr control ayu-rich.


Kitaro menayang kamera barunya...setelah gagal menang main prize during EGN...hehe


A candid shot by Pokpih...


Abu G posing with Pokpih yg senyum sokmo...


Abu G with his dearest family


Nyena said, "He ate the most..."
Fadil said, "Nope! She ate the most!!"
Miss Sya said, "Hehehe...no one knows that I ate the most...lucky me!"


Something's tickling....



It's time to say goodbye, will miss u and see u again...with lots of hugs & kisses...

Friday, June 12, 2009

Sesi Makan Sate - Round 2, Part 2

Disebabkan ada ramai photographer kat dalam Ehoza, so kena tunggu dia org upload & nampak gaya kena update part by part...mcm movie trailer la pulak...


Hehehe...muka Kahar yg suka dalam paksa dek terkejut sbb aku dengan degilnya bawak jugak kek. Siap dengan lilin besar lagik... :-P



Lopaque & Wife yang cun melecun...



Pictures of a thousand words...


Sesi makan sate - Round 2

It's like an attraction bila sesuatu benda terjadi. Bila problem tiba, bergolek-golek...bila settle, all comes in sequence...hmmm....that's why org kata "Life is like a roller coaster".. eheh.. :-P

Lama juga aku tak online kat Ehoza. Tup2 aku terima sms dr Kitaro menjemput ke sesi makan sate di Kajang sempena befday Kahar (salah sorang Admin di Ehoza). Geng2 Ehoza ni kalau sesi makan2 memang laju giler...free ke, bayar sendiri atau ansuran....it's the friendship that we value the most.

The last time kami gi makan sate (tmpt yg sama) was in March 2009. Lepas tu sume ilang kabar berita....At least sesi mkn sate mlm td dpt juga lepaskan rindu kat kengkawan yg aku anggap mcm adik beradik sendiri....

To Kahar if u read this: I know u are still pissed off with me bout the cake...but I couldn't help it... to BULLY u on your birthday...bila lagi bro...nk pekena friends in public... :-P

So, here are some pics taken kat Restoran Hj Samuri, Kajang. Enjoy..... :-)


Sate...Daging, Ayam & Perut...(burrp!) Alhamdulillah.... :-)


La...dah tua bangka rupanya befday boy nih... kes..kes..kes..


Sebenarnya kek ni utk customer aku yg nak bertunang Sabtu nih...aku sambor bwk gi Kajang dulu...then replace la balik kek org...tu yg ada bunga-bunga chenta kat atas kek...


Pokpih...junior cameraman Ehoza...dak klate..comey dok? Senyum sokmo...


Turf....eyes behind the lense...


Datin Seri Kitaro...amek berkat .... :-)


Miss Petite at Ehoza: Miss Sya & Kecik


Laughter is the best medicine...especially with friends that u missed. :-)


Kitaro & Eina the chomel...(actually, Abah & anak...)


Kimmy and Nyena


Sampai x sedar muka dh comot...lg mau mintak tmbh...


Haa.....dah bayar "booking" ke nak dok sebelah anak dara aku nih?


Arerich jual minyak kat dua gadis cun... :-P


Fadhil yang x berenti makan...order...makan..order....makan...order......


Dua orang boye bergambar dengan Mr President of Boye Club Ehoza....cuba teka yg mana satu Mr President... :-P


Ehozarian yang suka berkumpul demi makanan dan kengkawan....memang akan gamat bila Ehozarian berkumpul...gamat...tapi x gawat....

Ada lagi gambar-gambar panas. Kena tunggu lagi dua camera upload dulu....then I'll continue..