Friday, June 12, 2009

Take care of your skin & health

Lately, cuaca kat KL tersangat la panas & berjerebu teruk. Biasanya dr tingkap umah aku bole nampak KLCC...tp dah dkt seminggu x nmpk. Baik siang atau malam..tu maknanya KL berjerebu dgn tebalnya.

So friends, please take care of your skin & health. Some good tips I'd like to share:

1) Drink a spoon of honey. Tak kira la sapu kat roti ke, makan sesudu ke atau bancuh dgn air sebelum sarapan pagi. Buat yg x suka bersarapan, mesti juga makan sebab madu ni ada sumber asli kabohidrat yang mampu memberi instant energy dan mengurangkan fatigue. (sori.. x taw maksud dlm BM). So, start your day dgn rasa segar & bertenaga. Barulah sistem imunisasi badan kita jd kuat.
2) Wash your face regularly..especially lepas keluar. Kalau yg kat office tu, alang2 nak amek wudhu' solat Zuhur & Asar, sabun la muka sekali. Kalau malas nk bwk cleanser ke office, always keep in your bag "wet tissue". Beli yang non-scented or perfume. Lap je kat muka yg dah melekat asap & jerebu. Jgn lupa hidung ye...sebab situla punca resdung, batuk, alahan & pedih mata... laluan luas yang "direct" ke 5 pancaindera kita... :-)
3) Then protect muka kita dari pencemaran (jerebu) dgn losyen muka yg ada SPF (Sun Protection Factor). X kisah la SPF15 ke...25 ke..100 ke...janji ada SPF kat losyen tu... Kulit muka kita ni nipis je. So, protect kulit muka kita sebelum terjadinya kulit yg mengelupas, ada byk bintik2 hitam dan bermulanya sindrom tangan gatal yg suka menggaru muka sbb gatal dek pencemaran. Ok?
4) Minum air at least 8 botol (250ml = botol mineral kecil) air kosong setiap hari. Cara yg terbaik untuk sejukkan badan tatkala cuaca panas & utk kuarkan debu (jerebu) yg kita dah telan setiap kali kita buka mulut; melalui sistem "kumbahan" badan kita. At least your bladder & kidneys are clean & clear.
4) Last sekali setiap pagi sebelum kuar umah tu, jangan lupa baca ayat 1-9 surah Yassin. Banyak khasiat & keberkatan yang kita akan peroleh dariNya. InsyaAllah.

Renung-renugkan dan selamat mencuba. Jagalah kesihatan diri kita sebelum kita menyusahkan orang lain bila kita jatuh sakit nanti.. :-)

No comments:

Post a Comment