Wednesday, August 21, 2013

Adriana Sofea part 3

Haa....amek kau! Ingat telemovie je ada part by part? Blog pun ada la. Especially blog yang dah berhabuk macam blog ni. Hehehe
Nak sambung lagi perihal 'buah hati' yang baru saja 'dipinjamkan' Allah padaku.
Dijadikan cerita, bila aku disahkan mengandung je, aku dah plan macam-macam. Especially bab baju dan peralatan baby. Tak nak membazir. Maka start la korek kotak-kotak lama kat rumah kakak aku. Maka keluarlah baju-baju dan aksesori baby yang dah 16 tahun umurnya. Alhamdulillah...sekali lagi aku panjatkan syukur sebab banyak baju dan barang baby yang masih elok kakak aku simpan. 

Cloth Diaper umtuk 3-6 bulan yang dah siap
 Untuk menambah perisa pulak, aku pun start kepoh cari idea nak jahit baju baby. Cari punya cari, download dan pelbagai lagi, maka siaplah beberapa helai lampin kain (cloth diaper), baju, bedung (swaddle), barut, booties/mittens, gendong (carrier) dan leggings dijahit aku. Alhamdulillah. 

Baju Tidur kain Cotton yang sangat selesa untuk baby.
Yang paling best sekali ialah; baju baby dibuat dari kain cotton (ada yg beli dari remnants & ada yang dari baki kain buat baju kurung atau tidur anak-anak aku). Leggings dibuat dari t-shirt aku yang dah tak muat. :-)

Dari belakang: cloth diaper, Depan Kiri: Barut, Legging & Washable Breast Pad

Booties/mittens pun dari perca kain yang aku collect dari tailor (kawan). Macam sengkek sangat, kan? Tapi aku puas hati sebab kalau nak simpan barangan baby ni, tersimpan sekali pengalaman aku menjahit baju & barangan baby tanpa pengalaman mahupun pengetahuan. Semuanya dari Pinterest & You Tube. 

Booties & Mittens

Leggings

Tempat simpan Diaper (Diaper Stacker)
 Aku mungkin bukan CEO, bukan juga Pegawai Tadbir atau Engineer. Tapi, Alhamdulillah...aku dikurniakan akal yang kreatif dan minat yang mendalam pada kerja kraftangan. Semuanya siap dengan kemas dan on time. Aku berhenti menjahit sebulan sebelum melahirkan. Alhamdulillah sekali lagi sebab semuanya selesai mengikut jadual. Aku mampu menyiapkan baju baby, tempahan jahitan manik dan kemas rumah ikut spesifikasi orang dalam pantang. :-p

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 

 Gambar credit to: muslimmatters.org

No comments:

Post a Comment